CLB - Centrum Voor Leerlingbegeleiding
Het centrum voor leerlingbegeleiding (CLB) helpt gratis, onafhankelijke en in vertrouwen leerlingen, ouders en scholen in het basis- en secundair onderwijs bij leerproblemen, studiekeuze, psychische en sociale problemen, zoals pesterijen, problemen thuis en faalangst. Het volgt ook de gezondheid van leerlingen op.
Onze school werkt samen met het
CLB-Mortsel,
Sint-Benedictusstraat 14b, 2640 Mortsel
Tel.: 03/443.90.20
www.clb-ami2.be
Nathalie Keustermans |
Psychopedagogisch consulent |
mail |
Leen Audenaert |
Arts |
mail |
Hilde De Meutter |
verpleegkundige |
mail |
Het CLB heeft als opdracht bij te dragen tot het welbevinden van leerlingen en situeert daartoe de begeleiding van leerlingen op vier domeinen:
- de schoolloopbaan
- de ontwikkeling
- de preventieve gezondheidszorg
- het psychisch en sociaal functioneren.
De school en het CLB hebben een gezamenlijk beleidscontract opgesteld dat de aandachtspunten voor de leerlingbegeleiding vastlegt. De ouders zijn hierover geconsulteerd via de Participatieraad. De begeleiding vangt aan bij de instap in de kleuterschool tot het verlaten van het secundair onderwijs. Als de leerling van school verandert, kan dit ook een verandering van CLB meebrengen. In dat geval wordt het CLBdossier overgemaakt aan het volgende CLB. Dit is de normale gang van zaken en is logisch omwille van de continuïteit van de begeleiding. Indien ouders of leerlingen van 14 jaar en ouder hiertegen bezwaar hebben; dienen zij na kennisname binnen een tijdspanne van 30 dagen schriftelijk verzet aan te tekenen bij de directeur van het vorige CLB.
Niet alleen de school, maar ook de leerlingen en de ouders kunnen het CLB om hulp vragen. Het CLB werkt gratis en discreet. Als de school aan het CLB vraagt om een leerling te begeleiden, zal het een begeleidingsvoorstel doen. Het CLB zet de begeleiding slechts voort als de ouders van de leerling hiermee instemmen. De ouders hebben het recht af te zien van het medisch schooltoezicht (MST) en van individuele CLB-begeleiding. De weigering moet steeds schriftelijk gebeuren. In voorkomend geval kunnen de nodige formulieren bij de directeur bekomen worden.
Ouders en leerlingen zijn echter verplicht hun medewerking te verlenen aan:
- de begeleiding van leerlingen die spijbelen
- collectieve medische onderzoeken en/of preventieve gezondheidsmaatregelen i.v.m. besmettelijke ziekten.
Bij bezwaren tegen de toegewezen arts van het CLB, kan in overleg een andere arts aangeduid worden. In dat geval zijn de kosten ten laste van de ouders. Dit kan door de directeur van het CLB te contacteren.
Ouders hebben ook het recht af te zien van vaccinaties, aangeboden door het CLB. Deze weigering kan niet voor de gehele schoolloopbaan worden ingediend maar dient telkens –bij elke geplande vaccinatie- vernieuwd te worden. Het decreet waarin de rechten en plichten zijn vastgelegd, ligt voor de ouders bij de directie ter inzage.